Træthed – en overvældende og usynlig følge af gigten

Leddegigten er en utrolig svær sygdom at forstå og til tider, også for mig selv. Selv om jeg har haft den det meste af mit liv, forstår jeg den stadig ikke helt. Men jeg ser det som en god ting. For det jeg ikke ved om sygdomme, sætter jeg mig ind i.

Men en af de ting som jeg overhoved ikke kan forstå mig på med sygdommen er

T R Æ T H E D E N.

Hvad mener du så med træt? Bliver jeg tit spurgt om…

Jeg er tit meget træt, altså ikke træt træt, så jeg kan gå ind og sove mig fra trætheden. Nej, en træthed der er meget svær at beskrive for andre. For jeg er ikke søvning træt, jeg er udmattet træt på en helt ubeskrivelig måde og det koster meget energi (spoon theory) at, komme igang med almindelige gøremål, så som bad, mad o.l.

Derfor bebrejder jeg heller ikke folk, når de undres ved den. Men mange undres stadig ved, at jeg i går kunne være ret aktiv i flere timer og jeg i dag kan ikke holde noget. Nogen gange er det derfor meget nemmere, at forklare at jeg har ondt og smerter end, at sige at jeg er træt. For sygdommen giver en træthed, der desværre ikke kan fjernes.

IMG_6037_livetmedgigt.dk

For hvordan forklare jeg, at jeg er træt – når det ikke har noget som helst med søvningtræthed at, gøre!

Jeg forsøger at forklare følelsen som dem der lige at have nået mållinien efter en lang løbetur ala marthon. Den fysiske opførelse fra kroppen af, de har når har nået mållinien efter at have anstrengt kroppen til det yderste. Er den følelse jeg har når jeg har lavet det mindste til tider.

Gode råd til håndtering af træthed

Her er nogle af de råd, jeg selv bruger for at “styre” min træthed og det er ikke nogen mirakelkur, men et guide til hvordan jeg finder den bedste løsning for min krop.

◊ Bliv klogere på din træthed
Tænk over, hvornår du er mest træt og om trætheden lige udtalt hele tiden, eller er der nogle situationer, hvor trætheden træder i baggrunden, f.eks. fordi du besøger en af dine gode venner eller familiemedlemmer m.m.

◊ Find en form for motion, der passer til dig
Selvom det kan virke uoverskueligt, når man i forvejen er træt, så kan trætheden holdes nede ved at dyrke regelmæssig motion. Jeg er bedst til lange gåture og jeg har altid min fys med indover til mine øvelser, for vi er forskellige og vi har forskellige udgangspunkter. Tal med en fysioterapeut eller en personlig træner. Det kan være meget individuelt, hvilke træningsformer der tiltaler den enkelte.

◊ Find balancen mellem aktivitet og hvile
Hvis trætheden fylder meget i din hverdag, må du acceptere, at du ikke kan klare ligeså mange aktiviteter, som du kunne før i løbet af en dag. Hvis kikker på min webside, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev og få endnu flere gode råd om balancen mellem aktivitet og hvile.

◊ Lyt til kroppens signaler – (eller lad være!)
Din krop sender dig signaler, der fortæller, om du er ved at overanstrenge dig selv. Lyt til kroppens signaler, og tag en pause, hvis du har mulighed for det.  Men du skal også være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at trodse kroppens signaler, for at deltage i fritidsaktiviteter og sociale begivenheder med familie og venner. Det giver nemlig en anden livskvalitet.

◊ Få gode sovevaner
Når vi har ondt, har smerter og umådelig træthed,  sover vi dårligt om natten. Gør hvad du kan for at få en god nattesøvn, og kend de almindelige råd om god søvn, f.eks. at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, undgå at spise en masse eller drikke kaffe lige før sengetid.

Jeg prøver mig frem

Jeg prøver selv at indføre alle 5 råd i min hverdag. Men jeg er også nød til at være realistisk og sige at, ind imellem løber det hele af sporet, også starter jeg forfra igen og igen…for det er nu engang det som virker og giver størst effekt for mig ♥

Trætheden er en af de rigtige svære ved en kronisk sygdom og nok også den mest skjulte af dem alle. Teorien bag den særlige træthed er, at når der er aktivitet i gigtsygdommen, udsættes ens krop for ”stress”.  Mit immunsystem arbejder på akkord. Kroppen er altså på fysisk overarbejde for at bekæmpe betændelsestilstanden i leddene – også selv når jeg sover!

Med ønsket om en dejlig dag fra mig til dig og du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!

kys-hilsen-livet-med-gigt

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Comment