“The Spoon Theory” (ske-teorien)

Spoon Theory (ske-teorien)

 

Hjælp Til Forståelse For Det, At Have En Kronisk Sygdom

Ske -teorien er en handicapmetafor og neologisme, der bruges til at forklare den reducerede mængde af ens energi, der er til rådighed for aktiviteter i dagligdagen og produktive opgaver, der for personer med en kronisk sygdom.

Teorien er en visuel repræsentation, der bruges som en måleenhed, der bruges til at kvantificere, hvor meget energi en person har i løbet af en given dag. Hver aktivitet kræver et givet antal skeer, som kun erstattes som personen “genoplader” gennem hvile. En person, der løber tør for skeer, har ikke andet valg end at hvile, indtil deres skeer er genopfyldt.

Kender du Ske Terorien (The Spoon Theory)

Denne metafor bruges til at beskrive den planlægning mange mennesker skal gøre for at bevare og rationere deres energireserver for at udføre deres daglige aktiviteter. Planlægning og rationering af energiforbrugende opgaver er blevet beskrevet som værende en stor bekymring for dem med kroniske og træthedssygdomme, sygdom eller tilstande. Teorien forklarer forskellen mellem dem, der ikke synes at have energibegrænsninger og dem der gør.

Teorien bruges til at lette diskussioner mellem dem med begrænsede energireserver og dem uden. Fordi sunde mennesker typisk ikke er optaget af den energi, der udøves under almindelige opgaver som badning og klædning, hjælper teorien sunde mennesker med at indse mængden af ​​energi, som kronisk syge eller handicappede bruger til at komme igennem dagen.

Ske-teorien

Ske-teorien er bredt diskuteret inden for autoimmun, handicap, mentale og andre kroniske sygdom online samfund, Begrebet Spoonie er nogle gange brugt til at henvise til en person med kronisk sygdom, der kan forklares med skeen teori.

Betegnelsen skeer blev udarbejdet af Christine Miserandino i 2003 i sit essay “The Spoon Theory”.  Essayet beskriver en samtale mellem Miserandino og en ven. Diskussionen blev indledt af et spørgsmål fra den ven, hvor hun spurgte om, hvad der havde lupus. Essayet beskriver derefter Miserandino’s handlinger, der tog skeer fra nærliggende tabeller til brug som et visuelt hjælpemiddel.

Gav sin veninde en håndfuld skeer.

Hun gav sin ven tolv skeer og bad hende om at beskrive begivenhederne på en typisk dag og tage en ske væk for hver aktivitet. På denne måde viste hun, at hendes skeer eller energienheder skal rammes for at undgå at løbe ud inden slutningen af dagen.

Miserandino hævdede også, at det er muligt at overskride den daglige grænse, men det betyder at låne fra fremtiden og kan resultere i ikke at have nok skeer næste dag. Miserandino foreslog, at ske-steorien også kan beskrive virkningerne af psykiske sygdomme.

Ifølge ske-teorien kan skeerne altså ens energi niveau udskiftes efter hvile eller søvn. Men mennesker med kroniske sygdomme, såsom autoimmune sygdomme og forskellige handicap kan have søvnproblemer. Dette kan resultere i en særlig lav energiforsyning. Nogle handicappede kan ikke være trætte af handicappene selv, men af den konstante indsats, der kræves for at passere som ikke-handicappede.

Hvis du ikke har hørt om ske-teorien før, håber jeg at dette har givet dig en bedre forståelse for teorien. Jeg bruger den ikke selv så tit, da jeg får måbende øjne fra min omgangs kreds, men jeg har brugt den mere i fagligt henseende og der har den givet god mening.

Det er en genial måde at, forklare sine omgivelser det på og denne visuelle fortælling af hvordan en kronisk syge energiforbrug fordeles.

 

Ske-terioen er bredt diskuteret inden for autoimmun, handicap, mentale og andre kroniske sygdom online samfund, Begrebet Spoonie er nogle gange brugt til at henvise til en person med kronisk sygdom, der kan forklares med skeen teori.

Du kan høre Christine Miserandio her på youtube

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. 

-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth-snede

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar