Stress – en følgesygdom eller en del af vores samfund?

Den usynlige sygdom!

Mange af os, kronisk syge lever med følgesygdomme. For mig er en af dem stress. I min dagligdag bruger jeg mange forskellige redskaber. Redskaber jeg har modtaget, da jeg for en del år siden, gik til erhvervspsykolog. Stress er tit forbinder med et længere varende sygdomsforløb og det kan være, at du kender det som en funktionel lidelse. 

I dag findes der mange former for stress og mange kan relatere til det. Det er både skræmmende og på sin måde også enormt sigende om vores nuværende samfunds struktur/livstil. Stress er også en skjult sygdom og derfor har mange svært ved at forholde sig til det.  For mig er det mit langvarier sygdom, der sætter mine begrænsninger. (læs her om stress og sygdom) og der gik lidt tid inden jeg fandt ud af hvordan jeg kunne navigere i det nye normale. 

 Stress har det lige som, så mange andre følgesygdomme – det forbliver i rygsækken. Hos mig viser stressen sig ved åndenåd, hjertebarken, kvalme og svimmel. Dagligt har jeg smerter, der gør at jeg er rigtig god til at leve med dem og takle dem. Måske netop derfor tænker jeg heller ikke smerter fylde meget i hverdagens mentale tilstand. 

Men der er en smerte, som jeg ikke kan ignorere og jeg får gang på gang, nogle fine henvisninger om, at det ligger i overfladen. Selv om jeg ved det Jeg bruger mange gode tekniker, som jeg har prøvet mig frem til efter mange år med stress.

Hvad er stress? 

Stress består af flere typer, der er psykologisk- og fysiologisk stress, langvarig- og kortvarig stress – læs mere på sundhed.dk. Stress skyldes de ændringer eller forandringer, der sker i ens krop eller hjerne, når vi belaster den via vores følelser og tanker. (Tankmylder).

Ændringerne udløser et stress-hormon, når vi presser os selv og når vi har presset os selv over en længere periode, kan det blive en kronisk lidelse både fysisk og psykisk. 

En af de dårlige dage med stress – minder meget om når gigten er aktiv

Stress er godt kendt i dag. Da jeg fik stress fik jeg mange spørgsmål bl.a. om. hvordan jeg kunne blive stresset af at gå hjemme – man kan da ikke blive stresset af de få timer du har – jeg troet stress var forbeholdt folk der virkelig arbejdet. Spørgsmål der gjorde ondt, men som ikke var ondt ment, for mange ved ikke bedre. 

Jeg fik stress fordi, at jeg ikke lyttede til kroppens signaler. Jeg lærte at leve med at ignorerer dem – for søren, alt gør jo ondt altid. Det har kostede også på mange fronter af mit nye normale liv.

Men har på ingen måder slået mig ud! 

Jeg bruger rigtig ofte sjove og for udefrakommende mærkelige tekniker i løbet af dagen for, at få det til at fylde så lidt som muligt i hverdagen. 

 Hvad gør jeg så? 

Teknikkerne er ikke for alle, de er ikke nye krav til dig og jeg er ikke stresscoach, så jeg kan ikke fortælle dig om det er de helt rigtige redskaber for dig, der skal du kontakte en stressekspert for at få svar på det.  

*Søvn!
Søvn er en central rolle i vores hverdagen og enorm vigtig for vores hjerne. Når min dag er stille og rolig, uden en masse konflikter, giver det mig en god nats søvn. Når jeg sover, bliver vores hjerne bliver skyllet igennem og gøres klar til næste dag – så husk et godt sovemiljø. 

*Rolig afstressende musik, når jeg skal sove!
Rolig afstressende musik, når jeg skal sove – det fortæller min krop, at jeg skal gå til ro. Noget jeg har lært efter mange års arbejde med at sengen ikke var et ”slemt” sted for mig.

*En positiv tanke inden senge tid!
Jeg tænker altid en positiv tanke inden sengetid. Det gør at, jeg falder i søvn med en rar og dejlig følelse og giver bund for at vågne op med samme gode fornemmelse.  

*Vejrtræknings øvelser dagligt og i de svære dage – konstant 🙃
De øvelser jeg laver dagligt er fokus på åndedrættets ind og ud træk, i langsomme og kontinuerlige bevægelser. De hjælpe mig med at fokusere og være i nuet.  

*Daglige gåture!
Men på ingen måde nogen fysisk aktivitet. Det skal være rolige og afslappet gåture, hvor jeg tænker vejrtrækning og nuet ind. 

*Massage!
Massage kan lindre på angst og stress, som tit er forbundet. Det er en hel masse tekniske termer, som viser at det reducerer stress, angst og desperation. Men for mig handler det om, at jeg kan finde roen i kroppen og få hjerterytmen i normalt tempo. 

Lev i nuet

Nyde nuet i det jeg laver og tage alt helt stille og roligt. Bliver min sygdom aktiv, eller der kommer en ukendt sygdom ind over, som f.eks. halsbetændelse og hvis jeg har meget om ørene – går jeg ret hurtig ned!

Stressen ligger der altid. Men den styre ikke mit liv. Jeg gør meget ud af, at ikke at lade stressen overtag. Det gør jeg ved at give det plads at ånde! 

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Følg mig på

Instagram – Facebook – Bloglovin

Leave a Comment