Jeg er altid T R Æ T

Trætheden ved en kronisk sygdom er virkelig skjult og den ligger altid under overfladen.

Jeg er faktisk aldrig frisk, frisk!

Hvorfor er det så at, trætheden ikke har den betydning i det store sammenhæng, som den burde? Hvad er det vi kan gøre ved trætheden selv?

For mig er det 100 gange værre at være træt end at have ondt. Trætheden har den egenskab, at den kan få mig til at blive så udmattet, at der intet skal til at slå mig ud.

Gigt sygdommen påvirker alle mine led, men værker mest i mine hænder, hofter, knæ og skuldre pt.. Når jeg vågner om morgen er min stivhed/smerte værst og det går godt og vel et par timer frem. De er aldrig helt væk, men på gode dage glemmer jeg dem, og jeg er jo grundlæggende glad for et godt liv med gigt.

Jeg er ikke bare træt. Jeg er ofte i en alvorlig tilstand af udmattelse og selv om jeg ønsker at deltage i fysiske aktiviteter, jeg kan ikke!

Vær venlig ikke at tage dette personligt! 

“Hvis du så mig ude på indkøb i går, betyder det ikke at jeg kan hjælpe dig med børnepasning eller et arrangement i dag, det er ikke fordi jeg ikke vil – men højst sandsynligt, fordi at betaler jeg prisen for at have overanstrengt min krop i går”!

Nuller siger tit, at der mit tempo om morgen bliver langsommer og langsommere med tiden. Hvorfor mon? Er det fordi at, jeg faktisk aldrig sover rigtig eller … måske fordi at, jeg ikke træner godt nok, er det madindtagelse, min pauser indlagt eller er det bare en del af hverdagen?

Fokus på søvn og Træthed

I dag er der mere fokus på emnet og Reumatologerne er da også mere lydhør om emnet end de var for bare 10 år siden. Det er er rigtig problem og ja, det har stor effekt på hverdagen – derfor skal der også kikkes på det.

Jeg siger ikke at, det kan helbredes, men måske der kan forskes i at, det bliver kan blive nemmere at, håndtere trætheden i en den evige og altid aktive krop! Gigtforeningen har doneret til forskning ved Katrine Bjerre Løppenthi, der vil kikke på om søvnen kan gøre en forskel på den onde cirkel af kræfter og smerter.

 

Katrine Bjerre Løppenthin fik i 2015,  godt 117.500 kroner af Gigtforeningen
til sin forskning i søvn og træthed ved gigt. (henlagt til en nyt projekt, jeg fortæller om senere i dette måned i et interview med forsker Kristine Marie Latocha ) 

 

Jeg glæder mig til at, høre hvordan hendes forskning udvikler sig og det bliver så spændende at, læse om hvordan vi kan komme trætheden til livs. Samtidig med at, det vil blive så dejligt, hvis de urolige nætter bliv mindre og jeg ren faktisk fik den gode søvn.

Nætterne hos os forgår nemlig med at, jeg er mega meget urolig og vender mig, drejer mig og mosler rundt i sengen. Hvilke driver min mand til vanvid og giver ham en urolig nat. I aftes sagde han faktisk; “siden du bliv syg, har jeg faktisk ikke sovet en hel nat igennem”. Det er hårde ord, men det viser også lidt om hvor stor påvirkning søvnen har.

Her er mine  5 gode råd til træthed og bruger dem selv…

Fatigue

Træthed hedder også fatigue og betegnes sådan “Træthed, udmattedhed. Fransk: fatigue = træthed”.

Med ønsket om en dejlig dag fra mig til dig og du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!

 

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Leave a Comment