Ensomhed, alene og til tider også i tosom.

Ensomhed, alene og til tider i også i tosom!

En typisk søndag og ja, måske mere en typisk fridag hos os. I søndags tog min kære mand til golf med nogle venner og selv om jeg under ham det så meget. Det at være aktiv med andre og især vores venner, samtidig med at han gør noget godt for sig selv, så bliver jeg total mut i humøret og mærker min ensomhed ekstra hårdt.

Om det er tilvænning af jeg nu har haft ham sidde om sidde i flere uger, og lige pludselig er jeg bare ”alene” igen, kan jeg måske godt have en anelse om. Men det ændrer ikke det faktum, at livet med en kronisk sygdom til tider giver en del følelser af ensomhed.

ls-livet-med-gigt-ensomhed-bloginlaeg-2018
Ensomheds timer

Det første er at, jeg er alene med hunden i de timer han er afsted (hvilke jeg også er til dagligt). En golfrunde tager tit op til flere timer – ja, det meste af tiden mellem 5 -6 ½ time. Når han efterfølgende kommer hjem, er han forståeligt nok træt. Hvilke jo er helt normalt, da han har gået op mod 11-13 km. på turen og samtidig fået en masse frisk luft. Det gør at han selvfølgelig er han lidt træt og har brug for at slappe af.

Det betyder bare, at min ensomhed bliver forstærket når, han kommer hjem og vil gerne slappe af på sofaen og samtidig sidder jeg ved siden af ham og har brug for lidt, på så fint nydansk lidt “kvalitets tid” med ham.

Det forstærker min ensomheds følelse og er med følelsen af, at være alene i selvskab af en tosom. Det er måske røv forkælet at sige/skrive sådan. Men det er endnu engang sådan jeg har det. Til tider oplever livet være ensom i selskab af en tosom og nogle gange også når der er flere.

Til valg og fra valg.

Der tales ikke meget om ensomhed, men jeg kan se at tendensen er, at mange er ensomme i hverdagen og jeg er selv med i et forskningsprojekt om leddegigt og ensomhed, for netop at belyse hvor svært det er for os selv, at skulle vælge fra og til. Og nogle ting er allerede valgt for os på forhånd i form af kroppens udfordringer.

Det med at alt i livet er et valg, er for sin vis jo ikke noget nyt. Det nye er at de valg der tages har konsekvenser for resten af dagene og måske endda helt op til uger.

Det kvikke kunne nok sige, jamen du kan da bare tage med på golfbanen. Det er både sundt og godt for kroppen. Den mindre optimistiske vil sige, at det vil gøre, at jeg vælger noget til som er godt og måske andet fra der er mindre godt for kroppen. Hvor den pessimistiske vil sige, at det er da også mit eget valg om jeg vil med eller ej. For jeg kan jo bare gøre det…

Ret eller ikke ret.

For sin vis har alle jo ret – valget er mit! Og dog! Jeg ved at hvis jeg tager og går 11 km. så vil jeg skulle sige nej til alt andet den dag. Gåtur med hunden, madlavning, opvask, vasketøjet, rengøringen og meget mere…

Gør det!

Det kan jeg også godt gøre nogle gange, men det vil ikke hænge sammen i længden, hvis jeg gør det gang på gang. Huset gør ikke sig selv rent, vasketøjet ligger heller ikke automatisk sammenfoldet og nyvasket ind i skabene (selv om manden min nogle gange tror det). Hunden skal gås med, det er jo et valg at få en hund og den kan ikke ”holde” sig, bare fordi at jeg ikke kan mere for den dag, så det skal tilgodeses.

Maden kan være nemt og enkelt og måske forberedt, så det er ikke den største udfordring. MEN igen det er valg, valg og valg for at gøre noget i livet med gigt. Og ja, det er V A L G med store bogstaver og ens eget V A L G. Men derfor kan man jo godt få følelsen af ensomhed, når valget er at blive hjemme fordi aften før, bød på en tur i byen eller besøg.

Eller fordi at der skal have energi til at komme på arbejdet dagen efter eller ungerne står og hiver i en, at nu skal der leges. Måske skal der laves madpakker eller de ønsker bare kvalitets tid med en. Alt er et valg og ja, selv om det er hårde valg og ikke noget man har lyst til gøre, så gør ens valg det bare sådan, at man til tider bliver ensomme og så i selskab af en tosom.

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet.

Men aldrig et krav.
-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

 

 

 

 

Showing 2 comments
  • Livet med gigt

    Tusinde tak for din søde kommentar – det varmer og gør mig glad ♥️

    Knus Lisbeth

  • bergithe hansen

    Utrolig forståeligt ærligt og personligt fortalt – lige ud af hjertet <3

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar