Tandlæge tilskud

I dag her jeg været til Tandlæge, en flækket tand og jeg fortæller om Skalaen hos tandlægen på Instagram og jeg kan fornemme at, ikke mange ved hvad de er berettiget til og det vil jeg gerne skrive lidt om.

Hvor tit skal du egentlig gå til tandlæge?

For nogle år siden var det hver 6.-7. måned, men i dag er individuelle forhold afgørende. Hvor tit du skal til tandlæge afhænger af, hvor stor en risiko du har for at udvikle tand- og mundsygdomme, og hvilke sygdomme du har i mundhulen. Det betyder også noget, om du allerede har haft tand- og mundsygdomme.

Jeg går til tandlæge hver 3 måned p.g.a tandsten og en familie baggrund med paradentose.  Det er videnskab bevist at, dårlig tandkød og leddegigt hænger sammen. Det betyder, at jeg skal gå til tandlæge ofte som nødvendigt for at undgå udvikling af sygdommen.

Jeg passer for det meste godt på mine tænder.

Du og din tandlæge skal ved undersøgelserne aftale, hvor lang tid der skal gå mellem dine besøg hos tandlægen. Tiden mellem dine tandlægebesøg behøver ikke altid at være den samme gennem hele livet.

Livssituation kan ændre sig, og forhold i mundhulen kan ændre sig, hvis du fx får ændringer i medicin eller får yderlige følgesygdomme.

Disse tre faktore kan du og din tandlæge tage hensyn til;

* Din nuværende sygdomsaktivitet
* Din risikoprofil
* Din sygdomserfaring

Har du aktiv sygdom og høj risiko for ny sygdom eller forværring af eksisterende sygdom, skal du gå hyppigere til tandlæge, end hvis du aldrig har haft tandsygdomme, ikke har nogen sygdomsaktivitet og har en lav risiko.

Tandlægen vil bruge nedenstående vejledende skema til at afklare, hvor ofte netop du skal til tandlæge.


Rød-gul-grøn skema over tandlægebesøgs tilskud

Hvornår er du grøn?

Du tilhører den grønne kategori, hvis du ikke har aktiv sygdom i tænderne, tandkødet eller mundhulen i øvrigt. Hvis du er grøn, vil du blive indkaldt til undersøgelse hos tandlæge eller tandplejer med 12-24 måneders mellemrum.

I forbindelse med hver enkelt undersøgelse vil du kunne få en tandrensning med tilskud fra din region.

Du kan sagtens bede om at få tænderne renset oftere, men der er kun tilskud til tandrensninger til grønne patienter maksimalt én gang om året.

Hvornår er du gul?

Du er i den gule kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, samtidig med at tandlægen vurderer, at du selv sammen med tandlægen kan medvirke til en bedre sundhedstilstand, fx ved at holde igen med søde sager, stoppe med tobaksrygning og være endnu grundigere med tandbørsten.

Som gul patient vil du blive indkaldt til én eller flere fokuserede kontrolundersøgelser i løbet af året.

Du vil i det omfang, der er nødvendigt i forhold til din sygdom, kunne få tilskud til mere end én tandrensning om året.

Hvornår er du rød?

Du er i den røde kategori, hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og tandlægen vurderer, at du ikke er i stand til selv at gøre det bedre og derfor har behov for hyppigere tandlægebesøg.

Tandlægen sætter forebyggelse og behandling i gang, og du vil blive indkaldt efter behov – typisk oftere end en gul patient.

Der er tilskud til den nødvendige forebyggende og kontrollerende behandling, herunder tandrensninger.

Kilde: Them tandlægehus.dk

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig. Husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. 

-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth
Showing 4 comments
 • Livet med gigt

  Hej Hans,
  Tak for kommentaren <3 Det luner, når det jeg skriver om, bliver brugt hos jer læsere..

 • Hans Dagfinn

  Meget interessant emne!

 • Livet med gigt

  Kære Tanya,

  Som jeg viser sidst i indlægget, under beskrivelse af RØD-GUL-GRØN skalaen, så er det noget I gør i samarbejde dig og din tandlæge – de fortæller, hvilken kategori af rød eller gul.

  Ud fra dette, kan du høre om hvad det ekstra tilskud giver dig på de enkelte behandlinger.

  Men det er tandlægens professionelle bedømmelse og jeg har ikke den konkrete prisliste over, hvad du får af tilskud på de enkelte behandlinger, men du får tilskudet direkte oppe ved tandlægen og de søger for, at det bliver trukket fra din regning – inden du betaler den!

  Håber svaret hjalp lidt <3

  Knus Lisbeth

 • Tanya nielsen

  Synes ikke jeg får svar på hvordan tilskuddet fungerer eller hvordan det skal forståes og hvordan man får tilskud?!

Leave a Comment