Nedsænket appetit, madlede og småt spisende

Madlede, nedsænket appetit og ret så småtspisende.

Kender du det, at du vågner op om morgen med kvalme fornemmelse og mundvandet stiger. Ens mave kramper og man skal op og på wc med det samme?

Aftensmaden var måske lige det seneste, hvis jeg ellers fik noget aftensmad og selv om jeg ikke fik aftensmad bøvlet maven stadig med krampe, begyndende kvalme og en rystende krop.

Det er hverdag for mig

Dagligt har jeg udfordringer på kost og ernæringsområdet. Maden er motoren i vores liv. Det er den der holder hjulene i gang og sørger for at vi får brændstof til muskler, sener, knogler, hud, hår og væv m.m. Derfor er den også meget vigtig og med disse udfordringer, altså tit invaliderende for mig.

Det store forbrændingsanlæg, har jeg i de sidste par år har haft flere og flere udfordringer med. Maden skal for mig være luftfri, og ikke særlig fed. Den skal helst gerne være kold og samtidig gerne i den grønne bane. Jeg har to ting jeg er meget lidt begejstret for med i forhold til madlavning og mad generelt

→ Mad der lugter
→ Mad der er fed

Jep! Det som giver andre lyst til mad og mange syntes er fantastisk, når det dufter af mad. Det få hele min krop til at, vende sig og samtidig nedsænke min appetit yderlige.

Hvorfor er det så lige at jeg ikke kan eller har lyst til mad?

Når jeg enkelte gange oplevet lysten til mad, hvilke sker når kroppen har det godt. Altså ingen smerter, ingen udfordringer og kroppen er varm og bare har det bare godt. Så kan jeg godt komme til at overgøre mad delen eller spiser lidt for fed, lidt for meget af pomfritterne, sovsen og ekstra af den gode oksebøf.

Det giver nogle helt andre udfordringer for kroppen. Den går nærmest i chok over at, blive overvældet af næring og maven vokser til en 7 måneders graviditets mave. Så bliver den oppustede, spændt og gør ondt i andre henseende. Hvilke heller ikke er nemt og rart. (her er toiletbesøget ikke nær så ubehagelig – der er jo godt med smørelse)

Hvad sker der lige – da jeg var lille elskede jeg mad. Jeg elskende at spise og hygge med mad. I dag hader jeg madaftaler og det at tage ud og spise. Mad for mig er blevet et unødvendigt onde og når jeg endelig stå i køkkenet for at lave “rigtig” mad, så er kræfterne, så drænet at jeg næsten opgiver på halvvejen.

Hvad er årsagen?

En blanding mellem mangel af energi, kræfter, kvalme og mavesmerter, gør at jeg ikke kan klare mad længere.  Har mit sygdomsforløb drænet kroppen og gjort mig til en småt spisende og derved indirekte fået madlede!

Da jeg gik ned med stress, fik jeg opgaver på, at spise og dem jeg bruger den dag i dag. Det er bl.a. at jeg stiller mit ur med snaks tid og måltider. Så glemmer jeg ikke at, spise (er nemlig en social spiser). Samtidig med at jeg får en påmindelse om, at det er tid til at få en pause fra det jeg nu sidder med. Det kan være en lur på sofaen, et blogindlæg eller helt almindelige daglige gøremål.

Madlede eller nedsat appetit er almindeligt at oplevelse i forbindelse med alvorlig sygdom. Jeg har derfor også haft svært ved at spise tilstrækkeligt i perioder ad gangen.

Der kan være forskellige årsager til, at jeg ikke har lyst til at spise. Sygdommen i sig selv nedsætter min appetit og ja, så har jeg også energi niveau.

videoptagelse-april2018-livet-med-gigt

Nu har jeg taget fat i udfordringer om madlede i samarbejde med Diætist Klaus, da det er et langt større problem end der snakkes om for rigtig mange medicinske patienter og kroniske syge.

I første omgang har vi taget min aktuelle situation og det har vi lavet et par videoer over. Men i løbet af året vil vi komme ind på mange andre ting så som:

→ Energigivende næringsstoffer
→ Det kolde valg
→ Næringsstoffer i mad
→ Mave udfordringer
→ Ubehag (lugt m.m) m.fl.

Kost ved madlede, småtspisende og kronisk sygdom

Video er lavet sammen med Klaus, der er Autoriseret Klinisk Diætist & Livsstilscoach fra Klinik for Helbred & Sundhed 

Se første video herunder om madlede, småtspisende ved en kronisk sygdom, del 1

Har du yderlige spørgsmål, er du velkomme til at kontakte mig på mailen: Hej@lisbethsnede.dk

Jeg tager gerne og hjælper det jeg nu kan med dine udfordringer.

Har du derimod spørgsmål til Klaus kan du fange ham på mail:kontakt@sundt-helbred.dk, han kan besvare de mere “tunge” sprøgsmål mere korrekt.

I næste uge kommer del 2, så følg med… 

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig. Husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. 

-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth
Showing 2 comments
 • Livet med gigt

  Tusinde tak for din skønne kommentar. Ja, det kan være et meget svært emne at tage op for hvem elsker ikke mad! Og derfor har jeg også taget og lavet denne video med Claus, der fortæller om hvorfor vi bare ikke lige kan spise.

  Jeg arbejder meget med min appetit, og i de gode perioder er det lige ud af landevejen. Men i de dårlige, skal jeg virkelig tage mig sammen og gøre en indsats for, at bl.a huske maden og spise den.

  Jeg er glad for du kunne lide videoen og håber der i kommer mere af den slags i fremtiden. Men der skal være energi og overskud til mange ting. Vi kronisk syge er jo ikke power houses!

  💋 Knus, Lisbeth

 • Anne hansen

  Hej🙂
  Jeg blev både glad og overrasket over at se din/jeres film om madlede.
  Jeg er en 48 årlig kvinde med leddegigt, som ligesom dig, ofte hele vinter halvåret har madlede. Mad siger mig ikke rigtig noget og når jeg sætter mig til bordet til aftensmad, så er det ikke lysten som styrer, men fornuften…jeg skal jo spise. Jeg har ligesom dig mest lyst til kold mad, helst salater. Det har dog ikke alle mine år med leddegigt været sådan, det er kommet snigende.
  Så tak for din inspiration og erfaring, som viste mig,at det ikke kun er mig,som har det sådan.
  Fra en taknemlig seer👍🙂
  Venlig hilsen
  Anne

Leave a Comment