Redskaber ved “angst anfald”

Angsten er som en blind passager.

Den lurer hele tiden under overfladen. Nogle gange popper den frem som trold af en æske, mange gange uden vi selv er bevist om det.

Lisbeth Snede angst anfald og redskaber til angst

Sådan havde jeg det i mange år. Angsten kom og gik som det passet den – indtil jeg fik kontrol med mit “problem”.

Symptomer 

Symptomer er oftest en oplevelse af pludseligt opstået angst. Helt uforståeligt for den der oplever det – der som regel højst varer i nogle minutter. Denne voldsomme oplevelse kan skabe en frygt for, at det skal ske igen.

Jeg begyndte at undgå situationer, hvor jeg frygter at opleve endnu et panikanfald bilen, i supermarket eller på gaden. Jeg ville helst ikke forlade mit hjem, fordi jeg følte mig tryk i hjemmet og nemt få hjælp.

I perioder hvor jeg har været udsat for svære belastet situationer, så som stress. Enten opstået på arbejdspladsen eller f.eks. ved familiære problematikker og selvfølgelig min sygdom.

Jeg mærkede angsten pludseligt opstået. Som en oplevelse af vejrtrækningsbesvær og smerte i brystet, svimmelhed, en følelse af at alt virker uvirkeligt samt kvalme.

Dødsangst

Jeg fik en overvældet en føling af  dødsangst og en frygt for, at jeg ved at blive sindssyg. Det var virkelig ubehageligt. Derfor måtte jeg (og stadig må) arbejde hårdt og koncenteret for, at komme ovenpå igen og det har jeg gjort med disse enkelte råd.

Da jeg ikke er ekspert inden for området. Og vil jeg ikke kunne vide om de virker på dig – men mig har de hjulpet.

Øvelser

Vejrtrækningsøvelse
Træk vejret ind , hold vejret mens du tæller til 3, pust ud i 5
og lad dine lunger være tomme mens du tæller til 4 og
gentag det så – meningen med denne øvelse er at sænke
pulsen, så find en rytme som du kan mærke er afslappende
men som ikke føles alt for kvælende.

Øvelsen kan godt være lidt svære. Men den virker til, at få pulsen ned igen, som fare afsted. Og giver boblenede fornemmelser i kroppen/hoved

Masser maven/ryggen (ledden)
Jeg får tit ondt i maven ved et angst anfald, gerne i bugmuskulaturen og i solar plexus. Her kan man så med en varm hånd massere maven de steder hvor det gør ondt.

Er det rigtigt slemt kan man ligge sig på maven. Det vil give en ro fordi mange af musklerne i maven vil slappe af pga. trykket fra resten af kroppen. 

Maven går i står under et panikanfald og derfor vil du måske også mærke mundtørhed.

Fokuser
Kig på tingende i det rum du er i og fokuser på at tælle, det som du kan tælle. Tæl din egen vejrtrækning, se på en ting (måske en mursten). Hvis du sidder i en bil, så bilerne, sekunderne – ja, hvad du kan komme i tanke om at tælle.

De første par minutter vil det være angstprovokerende, men så begynder det at hjælpe. Når det sker, giver du hjernen noget at arbejde med, og flytter fokus fra angsten.

Tit bremser du eventuelt ubehagelige tanker som måtte køre rundt i dit hoved.

Bliv i angsten/nuet
En terapeut jeg engang gik hos i Århus. Hun fortalte mig at jeg en dag vil kunne få et angst anfald uden at være bange for det –  Ja, right!!!

Men det faktisk rigtig. I dag når jeg har et angstanfald prøver jeg ikke at slippe ud af det, jeg går ikke hvileløst rundt i stuen og er urolig.

Det er stadig svært. Men jeg sidder stille og roligt og bare er i anfaldet og prøver at bare observere angsten og ikke lade den styre mig.

Gåture

Jeg går mange turer, når mine anfald kommer. At røre sig, gør underværker for kroppen og den kommer langsomt tilbage til “normal” tilstand. For mig virker gåture afstressende og de fysiske symptomer mindskes for mig.


Dette kunne jeg selvfølgelig ikke dengang det hele startede. Det er noget jeg har lært med tiden. Den eneste ting jeg faktisk mærker til ud over angsten i et anfald er en lettere høj puls. (som jeg så sænker med vejrtrækningsøvelsen)

“Det er ik´ godt for kroppen, at blive proppet med så mange forskellige præparater, især når du i forvejen får en masse for din evt. sygdom. Derfor, når du kan gøre noget selv for, at undgå det – så skal du forsøge det – før al andet…”  

Aktivitet

Sørg for at holde dig aktiv, endorfiner udløses ved aktivitet og giver hjerne et ekstra “puf” overskud, som nedsætter stress. Du behøver ikke bruge masser af penge på aktiv sport. Sex er en af de bedste måder at få endorfiner på i forhold til angst, panikangst og dødsangst. Om det er med dig selv eller med en partner, må være op til dig selv 🙂

Jeg håber at disse råd kan hjælpe dig og håndteringen af evt. din angst. Jeg vil dog anbefale dig at kontakte en læge. Hvis det er noget, der er ved at tage overhånd og ikke tage det som et nederlag. Det er en force at du tager aktion på dit problem!

“De kropslige symptomer i forbindelse med panikanst er vejrtrækningsbesvær, mundtørhed, svedafsondring, hjertebanken, rysten, hedeture, kuldegysninger, kvælningsfornemmelser, svimmelhed, kvalme, maveuro, trykken for brystet eller andre usædvanlige fornemmelser i kroppens lemmer.

Eksempler på typiske tanker under et panikanfald er ”Nu dør jeg.”, ”Jeg bliver sindssyg” eller ”Jeg mister kontrollen.”

Kilde:  Panikskolen

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig. Husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. 
-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth
Showing 2 comments
 • Livetmedgigt.dk

  Kære Inger,

  Først tusinde tak for din kommentar <3

  Det lyder meget spændende og ja, helt anderledes måde at, se angsten på!

  Det vil jeg helt sikkert tage med mig – har du fået snakket med en mavetarm læge om det, eller har du selv observeret det ?

  Jeg syntes det er virkelig spændende opdagelse at, hvis det kan forudsage angst anfald, så har tarmene meget mere at, sige end vi selv går og tror!

  Jeg glæder mig til at, høre mere fra dig af!

  Rigtig god dag og stort knus herfra

 • Inger Rynkjøb

  Jeg har lige opdaget at min panikangst er forårsaget af luft i tyktarmens øverste del. Luften lægger et tryk på de øvrige vitale organer der sender besked til hjernen at der er fare på fære. Ved at lave øvelser der får luften ud og drikke en hel del vand der skylder tarmen forsvinder alle gener. Indtil næste luftprop. Så i stedet for at se på angsten som sygdommen, så jeg på den som et symptom på noget andet.

Leave a Comment