Når smerterne bliver alt overskyggende

Måske har du prøver det selv!

Slå dit knæ, falde, at ramle ind noget eller snuble over noget. Det kende vi alle til – men når smerterne bliver så intense at livet går fra timer til minutter, for så at ende på sekunder!

Hvad mener jeg så med det?

Når en smerte rammer en, rammer den på flere måder. Nogle smerter er kort varige – lad og kalde den smerte A. Smerte A kan eksempel være at du er rendt ind i en dør eller har slået hoved i skabslågen.

Den smerter er en “time” smerte og kan føles ubehagelig i et par timer med ømhed og ubehag og måske en bulle – men ikke en der sænker dit nievue / tempo for dagen.

Andre smerter kan være lidt længere varige og den kalder vi smerte B.

Smerte B kan være når du har slået storetåen, din finger eller forskruet dit håndled. Det er et minut smerte, der ville kunne mærkes i flere minutter og være vedvarende i længere tid. Den påvirker din hverdag, dit energi niveau og hæmmer dig fysisk for dagen og måske endda dagen derpå.

Tilsidst har vi smerten der trækker så mange tænder ud at ens liv bliver kortet ned til sekunder – det er smerte C. Her er smerten så voldsom at alt handler om at trække vejret og holde fokus på det emne du forsøger at have gang i. Selv de små ting, så som at rejse dig op og gå ud og vaske tøj, børste tænder, gå op af trapper og ja, hvilke udfordringer dagen har.

Det er næsten som om at den store verden er blevet mini micro og alt omkring en er baseret på hvordan du kommer igennem næste sekund.

Smerte C er den der rammer alt omkring dig. Den hæmmer dit energi niveau, din træthed udmattes yderlige , din hverdag bliver til en overlevelse og du “forsvinder” indtil at kroppen igen kan bearbejde de signaler der giver hjernen besked om at der er fare på færde og få ro på alt igen!

Både A, B & C hænger sammen med gigt og kan i mange samhæng kommer på kryds og tværs – MEN en ting er sikkert. De kommer og de er ubeskrivelige over andre der ikke har forståelse for hvilke smerter og træthed gigt giver i hverdagen.

Når kroppen har så ondt, er det en naturligt del at den også bliver træt!

Nu begynder influenza sæsonen og jeg glæder mig faktisk på nogle måder. For lige netop i disse måneder kan jeg få folk til at forstå ( og alligevel ikk’!) hvad det ville sige at have gigt.

Den person der lige har ligget med influenza, kan tydelig huske da han/hun lå med høj feber – ondt i hele kroppen og totalt energi forladt.

Nå jeg så forklare at den værste dag de havde i deres influenza sygedag er min hverdag – glor de på en og siger; ej det kan ikke passe, hvordan kan du dog have så ondt og se så frisk ud!

MEN det giver folk en ide om hvad jeg slåes med dagligt! Det er sygt hårdt at være kronisk syg og når personen så alligevel sidder og måber, siger jeg;

Jow  – det er Livet med Gigt!

Det er på mange måder fuldstændig uforståeligt, at jeg der er kronisk gigt ramt og kan stå op hver dag – smile, gå på job, være social og meget mere, når jeg har så mange smerter.

Men jeg har altid smerter og alt hvad jeg gør koster – der kommer altid en regning i ud af mine valg – på den ene eller andet måde.

Jeg har min lille smerte skema der synliggøre over for mig selv – hvordan jeg kan planlægge dagen i forhold til mine smerter. Det er vigtig at, jeg ikke stresser min krop med smerter og gør gigten mere “aggressiv”, samt svære at styre.

Brug den endelig ♥

Du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet ♥
-og tak fordi at, du læser med!

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

 

 

Få øje på smerterne Film fra Gigtforeningen

Leave a Comment