Kan man spise sig rask?

Kan man spise sig rask? – NEJ, det kan alle desværre ikke.

Så ramte det også mig – det omtalte tv program hvor det påstås, at man kan spise sig rask. Et budskab fra TV2 udsendelsen “Kan man spise sig rask”,  slog helt fejl når seeren får det indtryk, at man kan forebygge autoimmune sygdomme gennem kost og motion.

Hvis hun kan, så kan jeg også.

I sig selv er det interessant, da reumatologer endnu ikke kender årsagen til autoimmune sygdomme – der forskes stadig meget på området. Har man en livsstilssygdom, så kan der opnåes meget gennem kost og motion. Men er det en autoimmun diagnose, så kan vi IKKE spise sig rask – desværre.

Vi kan derimod lindre vores smerter igennem motion og kost. Der er der evidensbaseret viden på og det er dette der skal slåes på.

Læs mine tidligere indlæg fra de to kostvejleder jeg skal arbejde sammen med her i 2018 – Diætist Klaus Frobenius og Kristina fra Green Nutrition Guides.

TV2 udsendelsen “Kan man spise sig rask”

Har du ikke set TV2 udseendelsen handler den om at der med 12 uger, nye kostvaner og den rette motion giver måske svaret på om man kan spise sig rask.  Udsendelsen vil omfatte otte danskere, med vidt forskellige sygdomme, hvoraf flere af dem er autoimmune sygdomme.

I den første udsendelse fulgte man bl.a. Signe på 26 år,  der har en kronisk tarmbetændelse og rygsøjlegigt (begge autoimmune sygdomme). Hun har stærke smerter i tarmen, og på de dårlige dage er hun på toilettet med blodig diarre og om aften tager hun en stikpille for at prøve at lindre smerterne og symptomerne.

Ved at ændre hendes kostprincipper, og få hende til at fokusere målrettet på motion, blev hendes tilstand markant bedret. Hendes bedring gjorde at, hun kunne skære ned på sit medicinforbruget og have kræfter til igen at kunne løfte sit barn op”

Det er en dejlig historie, og jeg er super glad på hendes vegne. MEN, så opstår problemet da der generaliseres. Hvis hun kan, så kan jeg også… 

Hvis løsningen på alle sygdomme var en *”salatblanding” og et fitnesskort, så ville verden være et bedre sted, for de alt for mange syge i Danmark. Kan vi komme til at føle sig langt bedre tilpas, ved at ændre kostvaner og dyrke motion? JA, nogle kan – ikke alle (langtfra).

img_6006-mig-livet-med-gigt-vejsømose

Ikke helt det perfekte billede – men jeg nyder virkelig solens stråler i disse dage – gør du ikk´?

Mange syge kan helt sikkert få det bedre gennem kost og motion, men endnu flere har ingen virkning af det. Jeg har selv prøvet ALT for at afhjælpe diverse symptomer/gener igennem mine 20 år som leddegigt patient.

Jeg har i de meget få lidt ‘relativt rolige’ perioder af mine år og efter at have nået stabil medicinering med sygdom forsøgt mig med speciel kost, diverse alternativ behandling og mange gode råd fra nær og fjern.

Press på økonomien.

Ud over den enorme press, det har taget igennem tiden på vores økonomi (der i forvejen er belastede som kronisk syg). Gjorde vi det for, at gøre det bedste for mig selv og min sygdom. Alligevel sidder jeg stadig i dag og er alvorlig syg.

Men vi kan gøre meget selv i form af kost og motion – det har en positiv indvirkning, men vi er meget forskellige og derfor find det der passer ind for dig. Lad være med, at lade dig presse fra omverden.

Jeg er sikker på, at kommer der nye ændringer i ens diagnose i evidens for en slags kost eller en slags motion – får vi det af vide på sygehuset. Andet vil undre mig meget..

Med ønsket om en dejlig dag fra mig til dig og du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!kys-hilsen-livet-med-gigt

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

 

Showing 4 comments
 • Livet med gigt

  Tusinde tak for din spændende kommentar.
  Jeg vil helt sikkert finde hendes bog og læse den.
  Jeg håber da også at, vi engang med tiden kan komme tættetere på en løsning for os kroniske gigt patienter.
  Drømmen er jo at, blive helt fri for en sygdom – pt. er det dog en ønsketænkning og derfor er alle gode råd velkommen 🙂
  Knus Lisbeth

 • gapskokken

  Den nok mest vidende og erfarne indenfor kost og helbred er neurolog og ernæringskonsulent Natasha Campbell-McBride (UK) Hun har afdækket sammenhængen, når det gælder disgnoser og symptomer, der har rod i en dysfunktionel tarmflora i sin bog Gut and Psychology Syndrome. Den udkom 1. gang i 2004 og i 2010 i revideret udgave. Ifølge hende er samtlige autoimmune reaktioner et GAPS-symptom, altså forårsaget af en ringe og mangelfuld tarmflora. Og GAPS-symptomer kan man godt spise væk. Det gode ved hendes bog og hendes GAPS-program er, at hun ikke blot gør rede for hele miseren GAPS (Gut and Psychology Syndrome, altså Tarm-hjerne syndrom) men også giver en anvisning på, hvad man skal spise og hvad man skal undgå at spise, hvis mna ønsker at gøre kål på sine symptomer og diagnoser inkl de autoimmune.. Og vi taler ikke om fedtfattig vegetarkost, men varieret og i høj grad hjemmelavet mad af ordentlige råvarer.

 • Livetmedgigt.dk

  Kære Kroniske tanker ( Henriette )

  Tusinde tak for din kommentar. Det varmer mit hjerte, at indlægget her er blevet taget godt imod og har givet en positiv respons om, at vi skal gøre noget med kosten. Bare fra en anden vinkel.

  Dejligt at, du har lyst til at fortælle din historie og hvor er det skønt at høre du er medicinfri i dag.♥️

  Mange knus fra mig til dig.

 • kronisketanker

  Jeg er helt enig i dit skriv, hvis kost og motion var det der skulle til for at kurere alle autoimmune sygdomme, så var lykken da gjort. Men du har ret, den lykke er ikke gjort for os alle. Selv føler jeg mig derfor også utrolig heldig for at jeg i dag faktisk er fuldstændig fri for medicin og stort set uden symptomer på min rygsøjlegigt. Men altså jeg er ikke rask. Træning gjorde det for mig, systematisk daglig træning i 3-4 timer, jobskifte og en indretning af min hverdag der kunne lette min hverdag med 3 mindre børn. Men jeg er hverken interessant for lægevidenskaben eller for nogen som helst anden forsker. For hvad er det i min hverdag og biomasse der gør at netop JEG kan? Jeg har flere gange opfordret læger og forskere til at “bruge” mig. Men jeg er ikke interessant… åbenbart. Jeg er nu alligevel ret sikker på at der er mange kroniske syge der ville give deres højre arm for bare at komme i nærheden af at være smerte-/ og medicinfri. Men her er TV2 også for smalsporet.

Leave a Comment