Hvordan ser man at, man har har gigt i en blodprøve? ( og har alle en målbar gigt?)

Jeg har fået stillet dette spørgsmål, rigtig mange gange og jeg har selv været i tvivl om jeg nu også havde gigt, ihvertfald i de tidligere år, når de ikke kunne se det i blodprøverne. Derfor tænkte jeg at, det måtte jeg da undersøge…

Hvad er det de ser efter i blodet og
hvorfor kan de ikke altid se sygdommen i ens prøver!

Min undersøgelse og snakke med sygeplejesker og læger har vist at, omkring 80 procent af alle mennesker med leddegigt/gigt udvikler et særligt antistof/protein i blodet.

Det kaldes reumafaktor!

Hvis du har reumafaktor i blodet, har du lidt større risiko for at udvikle ledskader -og så er der dem, som ikke har nogen visning i blodprøverne – og ja, det var så mig! I mange år fik jeg af vide at, jeg havde ikke rigtig gigt, for de kunne ikke måle det via min blodprøve….og jeg forstod ikke en dyt af hvad reumalæger og sygeplejsker fortalte mig!

Men forskning viser faktisk at, i starten af et forløb, har kun 20-40 procent, som viser reumafaktor i blodet – og kroppen udvikler først stoffet senere i forløbet.

I dag bliver jeg ikke så bekymret over at, jeg ikke har en målbar gigt – men da jeg startet med at være syg, så blive jeg nærmest helt panisk over at, de ikke kunne se noget i min prøver – når jeg nu fysisk kunne se at, mine led var fyldt med betændelse.

Reumafaktor findes bl.a  i blodet ved en række andre sygdomme, som intet har med leddegigt at gøre.

 

IMG_5480

 

Håber at det gav jer lidt info om, hvordan de ser gigten i blodprøverne og hvorfor nogen har synlige beviser i blodprøver og andre har ikke… husk dog altid at, få en forklaring fra din egen læge og man er altid velkommen til at spørge en ekstra gang. Min læge sagde altid…

“Spørg heller engang for meget, end en gang for lidt”

Husk at, de er der for at, hjælpe dig – så skriv ned, vær forberedt og jeg vil med garanti sige, at de svare på alle dine spørgsmål, også de “dumme” 🙂

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. 

-og tak fordi at du læser med!’

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar