Gigt Typer

Der findes omkring ca. 200 forskellige gigt sygdomme, der er anderkendt i Danmark og deres karakter og forløb varierer meget. Nogle mennesker har få symptomer, der kun i begrænset omfang – hvis overhovedet – påvirker dagligdagen. 

Andre kan have stærkt invaliderende symptomer, der medfører omfattende begrænsninger i hverdagen. Jeg kan ikke remse dem alle op herinde, men her er lidt af dem som skiller sig ud for mængden.

Inflammatoriske gigtsygdomme

Leddegigt og andre inflammatoriske (betændelsesagtige) gigt sygdomme er det medicin som den vigtigste del af behandlingen. En tidlig medicinsk behandling, kan være afgørende for ens sygdoms udvikling. Det kan dog tage lang tid at finde den behandling som virker bedst for den enkelte person og kan være nødvendigt, at prøve flere forskellige lægemidler og kombinationer som tager ca. 3 måneder af gangen.

Urinsyregigt

Har man urinsyregigt, kan man få en meget effektiv behandling, der består af forebyggende medicin og en akut behandling til anfald. Det er dog vigtigt, at man ofte også har vise ændringer i sin livstil.

Slidgigt og rygproblemer

Slidgigt og ondt i ryggen, kan smertestillende midler lindre eller fjerne dine smerter. Men her er det vigtigt, at man laver motion og øvelser på det rette niveau, som en del af behandlingen. Det skal man tale med egen læge og fysioterapeut, hvad der er det rette for en selv.

Psoriasisgigt

Psoriasisgigt er en inflammatorisk, autoimmun gigt sygdom. Det vil sige, at du har en betændelse (inflammation) i dine led, som ikke skyldes bakterier, men ændringer i dit immunsystem. Immunsystemet “angriber” sig mod kroppens egne celler, så der opstår en kronisk betændelse i et eller flere af dine led og sener. Psoriasisgigt skal behandles medicinsk af en speciallæge.

Andre typer for gigt

* Anti-fosfolipid syndrom
* Behcets syndrom
* Børnegigt
* Diskusprolaps
* Fibromyalgi
* Hypermobilitet
* Lupus/SLE
* MCTD
* Morbus Bechterew
* Muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse
* Osteoporose – knogleskørhed
* Piskesmæld
* Polymyositis og dermatomyositis

Behandling

Udover den medicinske behandling kan en række andre ikke-medicinske behandlinger komme på tale, f.eks. fysioterapi, ergoterapi og operation.

* Reumatolog (altid)
Fysioterapeut
* Kiropraktor
* Ergoterapeut
* Fodterapeut
* Sygeplejerske
* Kirurg
* Psykolog
* Alternativ behandling

Det er individuelt hvad man har brug for og derfor vigtigt, at du taler med med dine læger om de forskellige behandlingstilbud. Behandlingerne skal kunne lindre og forebygge symptomer som smerter, indskrænkninger bevægelighed, stivhed i led og begrænsninger i forhold til hverdag med arbejde og privatliv.

En speciallæge i reumatologi (reumatolog) beskæftiger sig med gigt sygdomme og sygdomme i forbindelse med kroppens led, kar, sener og de indre organer.

 

Læs mere på Gigtforeningens hjemmeside

Få øje på de usynlige smerter, video fra “Gigtforeningen”

Kontakt altid din læge…..
…hvis du er i tvivl om din sygdom eller du har mistanke til at du har en af de overstående diagnoser!

 

Følg med på Instagram 

Følg med på bloggen

Kontakt

Jeg er ikke til at, træffe lige nu. Men du kan sende mig en e-mail, og jeg vender tilbage til dig.

Not readable? Change text. captcha txt