En diagnose kommer sjældent alene..

En diagnose så som min, altså “Leddegigt” kommer sjældent alene og i onsdags i sidste uge på sygehuset fik jeg en lille ekstra diagnose tilføjet min journal.

Jeg har altid haft en kuldefølsomhed, om det er i lækre 25 graders varme eller i det er det køligere Danmark, har jeg altid disse kulde fornemmelser i kroppen. Det har altid været på de mest mærkelige tidspunkter. Altså når vi sad på en cafe de lune aftner i Spanien eller når alle andre er ved at, smelte væk af varme – så har jeg frosset på en anderledes måde.

Fryser du også i 25 graders varme?

Det starter omkring ledene og ligesom breder sig ud i huden, som om at jeg får frysninger igennem knoglen og huden trækker sig sammen på en opmærksom måde. Den reageret kraftigt på træk og kulde. Også selv om jeg måske selv har tænkt – okay! Lisbeth, du har vist ikke helt den rigtige “måle” instrument i kroppen til at køre en normal temperatur, noget er lidt forskruet i varmelegemet hos mig.

I mange år tænke jeg faktisk ikke så meget over det. Det var jo en del af mig og selv om jeg har fået mange kommentar på det; “Du kan da ikke sidde og fryse her, det er sindsygt varmt og lækkert.” – “ta´dig nu sammen, det er jo rigtig varmt i dag” “Du er da ikke rask, når du sådan kan fryse”. Helt automatisk har jeg fået indrettet mit liv efter altid at tage den ekstra trøje med, de ekstra vanter og halstørklæde med. Det har været refleks fordi at, det har været ubehageligt at fryse også i 25 graders varme.

I gennem længere tid har jeg dog haft en forværning i form af meget blå finger og jeg har lige pludselig og på forskellige tidspunkter ( altså både inde og ude) fået mistede al blodet i hænderne.

Det har jeg før haft noget liggende i det omfang. For små 10 år siden, med det var noget min tidligere praktiserende læge kaldte for “døde mands finger” eller “hvide finger” og det kunne ikke behandles, så det var ikke noget jeg tog mig sådan af.

Men i de sidste par måneder har det været meget slemt og eskaleret i større grad og jeg er ellers begyndt at bruge vanter og hue om morgen – for at passe på mig selv og kroppen. Men det har ikke været nok. Lige pludselig kan jeg sidde i stuen ( og vi har det aldrig koldt) og få hel blå fingre.

Okay ja, ok! endnu en sygdom til journalen!

Raynauds syndrom

For det første er det en følgesygdom af gigten ( menes der) og selv min tidligere praktiserende læge kaldte det for “døde mands finger” eller “hvide finger” – det har så navnet; Raynauds syndrom og er ganske kendt indenfor gigtverden. Jeg har dog aldrig haft det med på reuma før, fordi at min egen læge ikke lagde så meget i det – andet en at, jeg skulle holde mine hænder varme – nemt når vi bor i DK ?

Jeg har forsøgt at tage et billede, men den “blå” farve i fingrene er svær, at få med – men der kommer garanteret flere med tiden.

Hvad er Raynauds syndrom? Det er en tilstand med anfald af bleghed eller blåfarvning af en eller flere fingre og det udløses tit af kulde, en form for kuldefølsomhed også når det er vådt – altså en påvirkning af vejret!

Nu skal jeg se om jeg kan gøre noget ekstra selv med opmærksomhed på varme håndled og vanterne ligger nu også i min taske.

Jeg kan stadig kun finde flere og flere grunde til at, flytte under de varmere himmelstrøg, men lige nu er det kun i ferien at, jeg kan søge mod varmen.

Hvis du sidder og tænker, måske har jeg det også er det disse signaler, du skal holde øje med;

  • Pludslige hvide fingre / blege finger ved kulde
  • Spasmer i de små arterier i fingre
  • Farve skrift i fingrene
  • Farveskrift på brysterne, i tæerne, pånæsetippen og på kinderne og ørerne

 

“Når man lider af Raynauds syndrom er denne sammentrækning af blodkarrene voldsommere, og blodforsyningen til fingrene bliver så dårlig, at det tillige gør ondt. Sygdommen kan også forekomme i tæerne og sjældnere svarende til næsetippen, kinderne og ørerne og på brystvorterne.”

Kilde:  Gigtforening.dk

Du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet ♥
-og tak fordi at, du læser med!

Følg mig på

 INSTAGRAMFACEBOOK

Follow my blog with Bloglovin

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar