Dine tænder er vigtige

Tænderne er vigtige og hvorfor det!

Jeg er ved at få reguleret i min medicin og det går for sin vis okay. Men da jeg var ved tandlægen i sidste uge for min hvert tredje måneds tandrensning, kunne han se at jeg dannede mere betændelse i tandkødet, end jeg plejet.

Øv, Øv, Øv

Jeg ved ikke om det har noget, at sige med at jeg er i gang med, at dosere af min medicin. MEN det er da et sjov sammentræf, at det lige optimere nu, hvor jeg er i gang med nedtrapningen af Humira. Nu skal jeg inden ferien kontakte reuma og få det skrevet i min journal. For er der noget jeg har lært det sidste år med indskrivning i journal – så er det, at det er vigtigt for min behandling.

ls-taender-livet-med-gigt
Kan du forstille dig, hvis jeg ikke har fået den bideskinne.

Får DU skrevet A L T i din journal?  

Da min diagnose blev stillet, tilbage for lang tid siden, var det ikke kun det fysiske der blev udfordret i dagligdagen. Jeg skulle også til at, tage hensyn til, at jeg ren psykisk reageret i munden på de mange smerter jeg havde i løbet af natten.

Det betød at, jeg ren faktisk bed så hårdt sammen og skar mine tænder så voldsomt, at jeg lavet store skader på mine tænder og gav mig andre spændinger i hovedet og nakken, når jeg vågnede om morgen. Kroppens måde at, kanaliserer det væk!

Hr. Bideskinne

Så jeg fik Hr. Bideskinne og når jeg er udfordrer i kroppen i dagligdagen, med forskellige ting, så som stress, almindelig sygdom eller bare har en masse smerter. Kan jeg slet ikke forstille mig et liv uden ham.

Det er simpelhent for ikke, at ødelægge mine tænder yderligere. Og jeg har den med mig over alt. Hvis jeg har udfordringer i kroppen bruger jeg den også ved lange kørerturer, stillesiddende kontorarbejde, hvor jeg er koncentreret (som ved løn og bogholderi)  og selvfølgelig om natten – der kan jeg slet ikke undvære den.

Spændinger i kæbemusklerne kan nemlig udløse en form for spredning af spændinger fra kæben og ned til musklerne i ryggen og stress kan øge spændingerne.

”For eksempel eksamensstress eller personlige bekymringer. Alkohol kan forværre spændingerne.
Mangel på søvn, motion og frisk luft kan øge spændingerne og få dig til at, skære tænder eller binde hårdt sammen om natten, fortæller min tandlæge.”

Smerter

Smerter kan være ødelæggende og derfor kan der også købes mange forskellige bideskinner, men det vigtigste er at, den hjælper dig med at passe på dine tænder – om den så er købt ved tandlægen eller ej. Min bideskinne er lavet i hård acryl, der beskytter mine tænderne. Denne type bidskinne kaldes en ”refleksfrigørende bidskinne”, og betyder, at sammenbid undgås.

Tænderne kan derved frit bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På den måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og jeg undgår slid på tænderne og lindre de steder jeg overspænder.

bindeskinne-livet-med-gigt

Hvis du også er den der skær tænder, så snak med din tandlæge, da der fås mange forskellige slags og jeg har også set på nettet at, der findes “gør det selv” kit.

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Følg mig på

INSTAGRAMFACEBOOK

Showing 2 comments
 • Livet med gigt

  Hej Susanne,
  Den er mega dyr og den holder kun i 5-7 år. Jeg vil mene, at det kan du godt.

  Men du skal tage det op med din tandlæge i første omgang, for der skal bevis til at du har brug for den og det kan jeg ikke forstille mig, at smertepatienter ikke har. Så I første omgang din tandlæge, dernæst skal I fælles søge om tilskuddet til den.

  Jeg vil helt sikkert forsøge, at søge tilskud til at få en bideskinne. Den kan ændre så meget i dine smerter og jeg er sikker på, at den kan forhindre mange spændinger i ansigtet og nakken.

  Håber at det hjalp lidt!

  Knus Lisbeth

 • Susanne Kraag

  Hej Lisbeth.
  Har jeg som førtidspensionist mulighed for at søge om en betalt bideskinne?
  Jeg syntes, at det er frygtelig dyrt ?
  Med venlig hilsen
  Susanne Kraag

Leave a Comment