Den skjulte sygdom

Tro på at DU er god nok, du har ikke valgt et liv
som kronisk syg patient.

Når vi bliver syge. Er vi hårde nok ved os selv med dårlig samvittighed over alle de ting vi ikke kan længere. DU behøver ikke finde dig i, at andre skal nedgøre dig endnu mere. For hvad ved raske egentlig om det liv DU lever?

Husk! DU er ikke selv skyld i din sygdom!

…eller er jeg?

Jeg er en af dem, der har den skjulte udfordring i hverdagen i livet med gigt, en kronisk sygdom. Jeg lever i det, jeg mærker det hver dag! Jeg er et godt eksempel på hverdagslivet af en skjult kronisk sygdom.

Hvad er livet med en skjult kronisk sygdom? For små 20 år siden kom den første biologisk medicin til Danmark og for mange en stor redning i hverdagen. Mig selv inklusive. Jeg elsker mit biologiske medicin. Jeg har udfordringer ved at, omverden har svært ved at, se at, jeg er syg.

I mange år har det at have en gigt-sygdom, været væsentlige synligere end det er i dag, for mange gigt-patienter.

Det betyder at, jeg blandt andet har nogen store udfordringer med at, det en skjult ting for andre at se. Det giver anderledes udfordringer med omverden, da jeg ikke synlig fremtoner som en gigt-patient. Det var anderledes i starten af min sygdoms forløb. Der var der ingen tvivl om, at jeg havde leddegigt og var ret syg, især synligt syg. Min krop have hævet led og betændelse tilstand, der ikke var til at, skjule.

I lange perioder at tilpasningen med medicinering var jeg derfor synlig syg. Det forstod omverden ret godt – de kom med bemærkninger og kommentar der forventes i en synlig sygdoms periode.

Da jeg endelig fik min medicinering på plads. Og begyndte at leve. Få et godt liv med leddegigten. Alt er relativt, men så godt som jeg kunne med en kronisk sygdom) kom de virkelige problemer. Jeg har igennem tiden haft mange udfordringer med en kronisk og med årene også en skjult sygdom. Både på arbejdsmarked og i privatlivet. Forneden kan du læse nogle få af de referencer jeg har fået igennem tiden. Der er helt sikkert flere som har hørt de samme.

– men derfor får du dem alligevel.

Kender du også disse små bemærkninger?

De små bemærkninger, som kronisk syge tit får

Smiler du og er glad, bliver du mødt med kommentaren: – “Jeg troede du var syg”!
Smiler du ikke, bliver du mødt med kommentaren: – “Op med humøret, Vær positiv, så bliver det hele lidt bedre”.

Deltager du i socialt sammenhæng så vær forberedt. Der er ikke for at de er glade for at se dig der. Men fordi de ikke forstår at du orker at komme, da du er syg. Lader du være med at deltage i sociale sammenhæng. Kommer kommentaren: – “Men du har jo godt af at komme ud blandt mennesker”.

Laver du noget, så forbered dig på kommentaren: – “Kan du godt det når du er syg”?
Laver du ikke noget, så forbered dig på kommentaren: – “Du må da kunne lave et eller andet”.

Et hvert svar på spørgsmålet: hvordan har du det? – vil altid være et forkert svar! Enten fordi du er FOR positiv eller FOR negativ.

Vær altid klar til at forklare og forsvare. Hvorfor du gør det du gør i enhver situation. Og vær´ klar over at dine svar altid vil være genstand for en diskussion.

“Friske” personer vil kappes om at fortælle dig løsninger på alle dine problemer – De har jo holdt sig raske!!

Folk der er tæt på dig, forvente ikke opbakning. De mener jo at have fattet at du er syg. De behøver ikke at høre om det, eller behøver støtte dig i undersøgelser op/ned ture mm.

Mange mener at være i deres ret til at fortælle dig. Hvordan du skal opføre dig. Fortælle dig, at du ikke skal tale om sygdom. Fortælle dig at du er negativ, osv.

De VED jo hvilken kamp DU kæmper hver dag
uden at DU rigtig betro dig til dem!

Tro på at DU er god nok. Du har ikke valgt et liv som kronisk syg patient. Når vi bliver syge, er vi hårde nok ved os selv med dårlig samvittighed. Ud over alle de ting vi ikke kan længere. Ønsker vi må lægge på hylden for at finde nogle nye ønsker i livet i det nye normale.

DU behøver ikke finde dig, i at andre skal nedgøre dig endnu mere. For hvad ved raske egentlig om det liv DU lever?

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Følg mig på

Instagram – Facebook – Bloglovin

Showing 2 comments
 • Livet med gigt

  tusinde tak for dine skønne ord. Jeg får rigtig tit anmodninger omkring bruge af CBD olier, så jeg jeg er godt informeret omkring det. Jeg har ikke prøvet det endnu selv. Jeg er lidt på to ben omkring det. Det er mest fordi, at jeg er så heldig, at få dyr biologisk medicin og min reumatologisk læge er ikke helt overbevist om, det går godt med medicinen. Men jeg tager heller ikke stærk medicin, mine stærkeste piller er ibuprofen og jeg kan ikke tåle morfin o.l.
  Derfor har jeg ikke prøvet det endnu – har du overvejret det?

 • Trine H

  Hej Lisbeth, super godt indlæg du har skrevet her og mange ting jeg kan nikkende genkendende til helt bestemt! 🙂

  Har du prøvet cbd mod gigt før?

  Har hørt det skulle være effektivt, men har endnu ik selv prøvet det.

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar