Afslutningen på projektet – “El-cykel; Transportmiddel, motion eller for sjov”

Afslutning af projektet – “El-cykel; Transportmiddel, motion eller for sjov”

For en del måneder siden startet jeg mit projekt op, omkring hvad en el-cykel er. Kan el-cyklen se ses som et transportmiddel, til motion eller er det bare for sjov, at eje en el-cykel!

For mig handler det nok mest om, at få synliggjort, om det har en betydning for hverdagen. Samt hvilke økonomiske muligheder der er for at få tilskud – og kan tilskud lade sig gøre!

Imens projektet har været i gang, har du kunne følge med på IN og FB. Set nogle af mine turer og hvordan det har været, at komme op på en cykel igen.

schaufuss-cykler-livet-med-gigt

Oplevelsen.

Mine første opdagelser med el-cyklen har være så vilde og samtidig enorm befriende. Det med at mærke vinden i håret og være en del af naturen igen. Troet jeg ikke var muligt for bare to år siden. Den frihed det giver rent velværemæssigt og samtidig gør, at kroppen får motion og bliver mere udfordret på en god måde.

Min første tur var noget af en oplevelse. For jeg cyklede med et kæmpe smil på læben hele vejen fra Schaufuss cykler og små 18 km. hjem igennem by og natur – med et kæmpe smil. Det må have set helt forkert ud, for jeg kunne overhovedet ikke lukke munden. Hvilke jo selvfølgelig også gav et par insekter muligheden for, at sætte sig i mine tænder og der blev vist nok også slugt en eller to styks.

Smilet skyldes nok mest p.g.a den forventet spænding i kroppen og samtidig hele projektdelen af, at kunne belyse om hvordan det er med muligheden for at tage el-cyklen og ikke bilen.

Godt i gang.

Jeg var ustoppelig i starten og jeg sad hele tiden og tænkte hvornår er der en anledning til at tage cyklen – kunne jeg bare cykle en tur nu!

Den luksus har jeg ikke haft i de år jeg har været syg og måske var det også derfor jeg var så opsat på, at finde grunde til at komme ud og cykle. Jeg har cyklet i regn, blæst og skønt vejr, som vi har haft i løbet af sommeren. King har været med hele vejen og ja, det var selvfølgelig et krav fra min side, at hvis jeg skulle gøre noget for sjov – var det med hunden på slæb. Og det kom han!

Der er ingen tvivl om, at dette projekt har taget nye drejning for min hverdag. Det har gjort at jeg efter mange år kommer ud på længere turer i naturen og været med til, at øge mit motions niveauer på et højre plan uden, at jeg har følt det har været en kæmpestor ”byrde” for kroppen.

En vane og en cykelhjelm.

Det skønne ved, at eje en cykel er at, fornemmelse for årstiderne kommer helt ind under huden og selv om det tog mig længe, at finde en god balance med, ikke at gøre for meget og samtidig presse mig selv til at få lidt mere motion.

Så har jeg virkelig lært noget af det med at have en el-cykel i trygheden af, at jeg kan selv bestemme tempoet og hvis jeg kører med andre, så bliver motoren bare sat på høj hastighed og jeg kan nemt følge med.

Jeg ville være forkert, hvis jeg ikke også beskrev hvor nervøs jeg har været over, at sidde på en el-cykel. Dens hastighed har virkelig overraskede mig – den er sgu hurtigt! Hvilke også endte med, at jeg måtte anskaffe mig en cykelhjelm for, at få max sikkerhed mens jeg cyklet. Når det er sagt, så har det været en betryggende ting, at investere i sit liv. For med en el-cykel, så er hastiheden en del højre end når man cykler almindeligt.

En føling.

Inden du ”vrænger” næse ad mig, så husk på, at sidst jeg sad på en cykel, var der ingen, der brugte cykelhjelm og med min klaustrofobi, skulle der lidt overvindelse til. Jeg startede ud, med at undgå den – total dårlig stil, ikk!.

Cykelhjelm-livet-med-gigt (første klip med mig og min nye cykelhjelm) 

Desværre har jeg en tendens til, at undgå det jeg ikke bryder mig om, som mange nok gør. Men da jeg fik følingen af hastiheden i cyklen, var jeg lidt utryg ved min balance og den gjorde faktisk en stor forskel i min måde at cykle på. Så herfra kan jeg kun anbefale en cykelhjelm også selv om den gør det total umulig at sætte hår. Men jeg fik anskaffet mig en god en, efter en snak med Henrik om sikkerhed og hvorfor det er giver et godt signal, set udefra.

Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg har ikke fået cyklet så meget som jeg gerne har ville og ønsket i projektets forløb. Men i bund og grund har det jo ikke handlet om kilometerne i projektet, men om hvordan kroppen får af, at ændre hverdagens rutiner med selv at være aktiv i ens transport.

En forhindring, jeg ikke havde forudset.

Da jeg havde haft cyklen et stykke tid, og fået mange henvendelser fra personer der allerede ejet en el-cykel og hvad det gav dem i hverdagen. Blev jeg lidt skuffet og ked af det. Jeg havde jo kunne denne skønne  cykel til låns og nu brugte jeg den ikke engang så meget som jeg gerne ville.

Årsag; var selvfølgelig kroppen. Den larmede og lavet finurlige udspring i hofteskålen og generelt bare gjorde av av. Derfor stod cyklen lige på pause i de par uger, det stod på.

Midt i projektet fik jeg desværre en hofte udfordring, har dog intet med cykling at gøre, men en gammel udfordring i forbindelse med min sygdom. Men som gjorde, at jeg ikke kunne kører i en længere periode. Thats´s life with a chronic disease!

Korrekt indstilling af cyklen i projekttiden.

I forbindelse med projektperioden var jeg så heldig, at Ole fra YourBody.dk gav mig instrukser omkring indstilling af en cykel. Det kom der en sjov eftermiddag ud af. Jeg har altid haft en udfordring med cykler og deres indstilling. Så da jeg fik muligheden for, at besøge Ole betænkte jeg mig ikke to gange.

Tak for hjælpen, Ole!

Ole-yourbody.dk-livet-med-gigt-sportscenter-el-cykel

Ole-yourbody.dk-livet-med-gigt-sportscenter

Ole Madsen og jeg

Oles baggrund er en fortid fra landevejscykling og mountainbike og har deltaget i bl.a Europamesterskabet i tandemcykling og på solo cykel i flere andre cykelløb, og langdistance løb. Han beskæftiger sig også med test af sportsfolk med et professionelt testudstyr. Han tester både motionister og elitesportsudøvere og har hjulpet lang række cykelryttere og løbere, med at finde vejen til bedre resultater.

P-pladser/holdepladser.

En af de næste ting, jeg opdaget ved at ”eje” en cykel, var faktisk at jeg havde svært ved, at parkere den nogle steder. Dette var jo for det første ikke min cykel, men for det andet, er cyklen af en ret stor pris, at jeg ville ikke bare stille den hvor som helst.

En af de gange jeg tog den ind til byen, opdaget jeg at jeg faktisk ikke kunne stille den i nærheden af mig. Så da jeg skulle på cafe og holde møde, kunne jeg ikke parkere min cykel anden forenden af gågaden – laaangt væk fra mig af. Det gjorde mig utryg og fik mig til, at overveje møde skulle forgå et andet sted, så jeg kunne holde øje med den forholdsvis dyre genstand.

Det var ikke i orden og flere gange oplevet jeg ”rigtige” cykelryttere tage deres cykler med på cafe (hvis de skulle gøre ophold på turen) og have den ved deres bord. Deres cykler er endnu dyrere end min lånte cykel, så jeg kan et eller andet sted godt forstå dem.

 

Konklusion af, at eje en el-cykel.

 

DET ER FOR FEDT! Mere er der virkelig ikke, at sige – der er så fedt, at kunne cykle trods sit handicap/udfordringer.

Jeg må også være ærlig og sige, at for mig der bor længere ude på ”landet” og har små 10 km til den nærmeste større by og hvor hospitalet ligger – er det en luksus varer og kan helt sikkert betragtes som ”sædvanligt indbo”, rent bortset fra, at jeg desværre ikke har råd eller får råd i den nærmeste tid til sådan en skøn fyr. Men for dig der bor i byen eller i nærheden af byen- altså tættere på din arbejdsplads o.lign., der er det virkelig en god overvejelse, at anskaffe sig sådan en.

Den er fantastisk!

Jeg har brugt den til, at kører til lægen, handle ind (lad være med at handle for meget, det giver en slingrende hjemtur), samt små turer til golfbanen og ud i det blå. Den har selvfølgelig været med til, at jeg ikke har taget bilen (som jeg normalt vil, når jeg skal til lægen eller til frisør). Men den har desværre ikke udskiftet bilen helt som jeg ønskede. Min fysioterapeut er flyttet små 18 km. væk alt imens projektet stod på, før var hun kun 3 km. væk – så der måtte bilen igen tages i brug.

Jeg har dog alligevel sparet over 200 km. i brændstof og det er da også en del, på så kort tids forsøg. Men det er stadig ikke nok, til at jeg kan forsvare overfor mig selv og familien, at jeg skal anskaffe mig sådan en fyr.

Besparelser og klimavenlig.

Jeg vil dog påpege igen, at der er besparelser forbundet med køb af en el-cykel. Hvis jeg tager de 200 km. og tænker over at min bil kører små 8 km. pr. liter diesel, så har jeg sparet en del kroner.

Hvis jeg kunne øge optimeringen af bruge af el-cyklen, så ville mit budget vise yderlige besparelser. Når jeg tænker opladning af cyklen, så har jeg kun slat ladet den og hvis det skal kører i timer, har jeg max. ladet den op i et par timer i forsøgsperioden. Batteriet og dens kvalifikationer, er af god kvalitet og det skriver Henrik meget mere om i et andet indlæg.

Ud over det har ikke forurenet så meget i vores miljø og gjort, at jeg har bidraget til en sundere livstil. Miljøet ligger mig selv på sinde, jeg tænker meget over det i hverdagen. Køb dansk og ikke udlands – tænk over transporten i dine dagligdagskøb o.s.v.

Derfor bliv jeg også glad, da jeg kunne gøre status over projektet. Jeg havde rent miljømæssigt virkelig gjort en forskel – selv om det var en kort tid.

Hvordan får jeg fat i sådan en cykel?

Der er sket en ændring i forhold til el-cykler. Ankestyrelsen traf i 2016 en afgørelse, hvor det fremgår, at el-cykler nu betragtes som værende ”sædvanligt indbo” (https://ast.dk/nyheder/nyheder/nyheder-2016/nye-principafgorelser-fra-ankestyrelsen-sommer-2016)  – altså noget som mange mennesker også uden funktionsnedsættelse køber. Kommunens afgørelse er derfor umiddelbart et afslag når du søger – men der sker aldrig noget ved at prøve!

Hvis ikke du selv har midler til at købe en cykel, kan der måske være mulighed for at søge legat til formålet.

Dansk Cykelforbund.

Der arbejders hos Dansk Cykelforbund på, at vi som i Sverige og Norge hvor der gives tilskud til køb af en el-cykel for, at højne den sunde livstil. Men det ligger desværre længere ude i fremtiden.

Jeg har også taget en snak med Thomas Johansen fra Danske Cykelhandler er med i en Dansk ”cykel tænketank” om hvordan vi kan få mere motion ind i hverdagen sådan generelt og det er ud fra erfaringer der er fra Norge og Sverige, hvor regeringen har været inde og sige, at de giver tilskud til el-cykler, for at få flere ud og cykel i hverdagen.

Jeg takker Henrik for, at være med i sådan et rigtig godt projekt. Det have ikke lykkes uden ham og det vil jeg gerne takke ham for tusinde gange. Min næste cykel vil helt sikkert komme fra ham af, da han er villig til at støtte sådan et fedt projekt for os med udfordringer.

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk, du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet -og tak fordi at, du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

 

 

 

 

 

 

Følg mig på

Instagram Facebook – Bloglovin

 

 

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar