Vejret påvirker gigten!

Gigten påvirkes af vejret!

Vi siger alle sammen, at der er noget med vejret og leddegigt. Men hos Reumatologiske læger, skal der mere evidens til for at de kan sige, at der er noget ved snakken, og det er der nu!

“Nu skifter vejret – jeg kan mærke det i min krop” – hold op, hvor har mange “grinet” af det – derfor siger jeg ikke så meget mere, ud over til min mand. Men med mellemrum og i disse perioder, men så meget regn, blæst og høj/lav tryk – kan jeg virkelig mærke det på min krop – kan du også mærke det?

Forskning påviser sammenhæng mellem vejr og gigt

I et forskningsprojekt, som Musgrave Park Hospital i Belfast står bag i 2015, har de målt gigtaktiviteten hos folk med leddegigt i forskelligt slags vejr.

133 patienter deltog i studiet og samtlige har under hele undersøgelsen været påbegyndt deres medicin i mindst 6 måneder. De blev udsat for stort set hele vejrpaletten – kulde, varme, solskin, regn, højtryk, lavtryk, vind og fugtighed.

Resultatet viser, at mennesker med leddegigt har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i perioder med solskin og lav fugtighed. Mens det modsatte er tilfældet ved regn og kulde.

Regn og kulde gør gigt værre….

Folks gigtaktivitet blev målt ved hjælp af den såkaldte DAS-model, der er en særlig metode til måling af aktiviteten ved leddegigt, og hvor udfaldet er en kombination af blodprøver, lægens vurdering og patientens egen oplevelse.

Jeg laver selv min DAS score ved mine besøg hos Reumatologisk afd. via touch skærm. Jeg ved at det er vi mange patienter der gøre, men  mange af os, ved bare ikke hvad det er – hvad det hedder, hvorfor, hvordan lægen udregner score for modelen. Reumatologer bruger bl.a. en Das-score (Disease Activity Score) til at danne sig et billede af, hvordan din sygdom forløber, og hvor godt din behandling virker. Det er en god ide, at du selv kender din DAS score.

Das-score består af:

  • Din egen personlige vurdering af, hvor aktiv din sygdom er, fx om den gør dig træt, giver dig smerter eller på anden vis begrænser dit liv. Du sætter et punkt på en 100 milimeter lang streg, for at vise hvordan du har det. 0 er rigtig godt og 100 er rigtig skidt.
  • Lægens registrering af hvor mange henholdsvis ømme og hævede led du har.
  • Dit CRP tal indtastet ( CRP måles i blodet og viser din betændelsestilstand).

Se eksempel på DAS-score her  (vi kender alle tegningen:-) )  

  • DAS-core på 3,2 eller derunder betyder, at sygdomsaktiviteten er lav og ikke giver anledning til symptomer, eller at sygdommen måske ligefrem er i ro.
  • Das-score fra 3,2 til 5,1 betyder, at der er moderat aktivitet i sygdommen, og at man skal følge udviklingen lidt nøjere.
  • DAS-scoren over 5,1, viser, at der er en høj sygdomsaktivitet, og det er nødvendigt at starte eller skifte behandling.

Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål til måle metoden, tag det med næste gang du skal på sygehuset – så kan de fortælle dig meget mere om det.

Jeg syntes det er sjovt selv at følge med i min score og samtidig giver det mig også en ro – at jeg ved hvad der bliver snakket om og hvordan det virker ud fra lægens synspunkt. Det gør at, vi snakker “samme” sprog, når jeg er til check/konsultation på Reuma afd.

Du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet og aldrig et krav. Tak fordi at, du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth

Følg mig på

FACEBOOK

“Alle danskere med leddegigt bør registreres i den nationale DANBIO-database (En database til registrering af leddegigt og leddegigtbehandling i Danmark) med deres DAS-score. På den måde kan man løbende følge op på effekten af de anvendte behandlinger.” Kilde: sundhed.dk

Comments
  • Lisbeth Oxholm Snede

    Sikke mange henvendelser, som jeg har fået på de sociale medier <3 TAK <3

Leave a Comment