Vejrskift og Gigt

Måske kan du nikke genkendende til det. Når lufttrykket falder, er det som regel et tegn på, at vejret skifter og ens krop reagerer ret så kraftigt på det. 

Der er nogle der mener det en myte. En myte der er så vedholdende, at de tænker, der må være noget om dem. Andre siger, at den rene og skær indbildning – der er mange holdninger til om vejret kan ændre kroppens velbefindende.  

Personligt ved jeg selv, at jeg ikke skal tale med mange gigtplaget personer, for de fortæller også, at gigtgener og dårligt vej går hånd i hånd. 

Mine led reagerer på ændringer i lufttrykket med øget smerter og generelt ubehag. Det er som om at trykket i leddene bliver lavere end atmosfærens tryk og det reagere det på. Altså hvor godt jeg har det i kroppen – ubehageligt/behageligt. 

Kulde går lige igennem leddene og fremkalder stærke smerter, jeg bliver mere stiv i min gang og må gå med mine ankelstrømper og håndledsvarmere for ikke at være en frossen omvandrende pind.   

“Nu skifter vejret – jeg kan mærke det i min krop”.  Hold op, hvor har mange “smilet” af det – derfor siger jeg ikke så meget mere, ud over til mand min.

En del studier viste, at der en klar sammenhæng mellem vejret og gigtgener. Dog har videnskaben har svært ved at finde samlet forbindelsen.

Resultaterne fra nogle af studierne viser dog, at nogle personer var mere følsomme over for forandringer i vejret end andre. 

For mit eget vedkommende har jeg har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i de måneder der er solskin og lav fugtighed. Blæst, kulde og regnfulde dage giver øget smerter. 

Disse er nogle af de tegn jeg selv mærker på vejrskift:

> Ubehag i kroppen
> Tiltagende smerter
> Øget aktivitet 
> Varme dæmper kroppens smerter
> Træthed (fatigue) 

Vi har et lille sted i Spanien, hvor der er et par saltsøer der gør luften er utrolig helende i de lunere årstider. Her har jeg tit følt smertelindrende og faktisk også til tider fri for smertestillende medicin. Der som om, at kroppen helt glemme, at jeg er syg. Varme gør simpelthen kroppen blødere og sætter bedre gang i blodforsyningen. 

Jeg kan fx også mærke forskellen mellem lyse og mørke måneder. De lyse måneder fremmes nogle hormoner i kroppen, der for mig er dæmpende for min leddegigt. ”Ud over det hjælper på humøret med de skønne stråler”. Hvorpå de mørke måneder virker modsat for mig. 

Man ved, at mange med gigt og autoimmune sygdomme føler sig påvirkede af, at vejret skifter. Men desværre er det ikke noget entydigt billede af, hvordan de påvirkes. 

Det vejrskift, der godt for den ene, gør ondt på den anden. Man kan altså ikke sige, at folk med gigt i fingre, knæ, skulder eller andre steder får mere ondt i fugtigt vejr. Det er dog sandsynligt, at vi er nogle der oplever det sådan. 

Når lufttrykket pludselig falder, er det som regel et tegn på, at vejret skifter og bliver dårligere med regn til følge og mine led reagere helt sikkert på det og jeg kan kun sige, at nu varsler det dårlig vejr…

En fredagformiddag her i efteråret er jeg medvirkende i TV 2 play explainer (dokumentar program). Her fortæller jeg om mine oplevelser af vejrskifte og hvordan det påvirker mig som gigtpatient.

“Kan vejret virkelig give hovedpine og flere gigtsmerter?” Hedder programmet og det handler om både kronisk syge med hovedpine- og gigt diagnoser når vejret skifter.

Du kan se (hvis du har TV2 Play) her: https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/explainer/kan-vejret-virkelig-give-hovedpine-og-flere-gigtsmerter-227565/

Jeg håber og tror på at vi der har en #kroniskkampgejst, kan gøre hvad vi vil og levet et godt liv, trods vi dagligt har udfordringer.

Mit ønske er at der vil i fremtiden blive forskede i hvorfor det kan være, at der ikke er en gigtramt, der føler det samme ved høj og lav tryg. Samtidig med at der kommer evidens for, at vi faktisk mærker noget i ved verjrskiføe.

Med ønsket om en skøn dag fra mig til dig og husk du er mere end velkommen til at kommentere, dele eller like, det jeg lavet.

Men aldrig et krav.
-og tak fordi at du læser med!

Hilsen-blog-livet-med-gigt-lisbeth
Showing 3 comments
 • Livet med gigt

  Hej Carl,
  Der er stadig forskellige meninger fra de sundhedsfaglige personer – nogle mener at vejret har en ændring i gigten andre mener at det er en ren skrøne. Men jeg tænker, at dem der mærker det på deres krop, giver din kommentar faktisk ret godt mening i forhold til ioniseringen af luften.
  Tusinde tak for din kommentar
  Kh Lisbeth

 • Carl Breining Rasmussen

  For 5 år siden mødte jeg en gammel læge i sydtyskland. Han fortalte at det er ændringer i ioniseringen af luften der er sammenhængen imellem gigt og ændringer i vejret. Det er ikke helt ukendt, men problemet er at ionisering af luften kræver højspænding, der samtidig giver ozondannelse, og det vil vi ikke indånde, med mindre vi traver i granskove.

 • Carl Breining Rasmussen

  Hvis det var ændringer i lufttrykket der giver smerter, hvad så med flyvninger. Her ændres luftyrykket meget mere en selv det værste lavtryk kan præstere.
  Jeg tror mere på statisk elektricitet som årsagen. Desværre forskes der mig bekendt ikke her.
  Mvh cb

Tak for din kommentar, jeg er altid glad for kommentar